Kodnamn: Humlan

Kodnamn: Humlan

Kodnamn: Humlan

Ibland dyker dom upp. Dom där jobben som har lite extra hög synlighet, en längre produktionskedja med fler team än ditt eget som ska samarbeta mot samma deadline.

För oss hette det projektet H22 Summit i år. Det hela började som en förfrågan kring animerad grafik, men som det så ofta gör växer projektet, och fler delar läggs på. I slutändan tog vi även hand om en hel del efterproduktion (klipp, ljudläggning, vinjetter, transkribering, översättning och undertexter).

Vi är vana vid att ligga sist i ledet och leverera slutprodukten, så just den biten var vi inte oroliga över. Men H22 Summit var något av en ny best eftersom materialet har hög spridningsfaktor över världen och en deadline som inte går att rucka på oavsett vad som händer. Det ska ut när det ska ut liksom. Olika team i projektet skapade fler delmoment än vanligt, och var en komponent försenad, blev allt försenat. 

Sista-bossen-känslan med ett liv kvar infinner sig. Mycket att vinna, allt att förlora.

Grejen med flerteamsprojekt är att du aldrig kan ha full kontroll. Och har du jobbat med media förr vet du att några käppar i hjulet alltid dyker upp. Det är väntat. Extra knivigt är det dock när käpparna samtidigt kommer hemifrån. Ni med småbarn har säkert med skakat av skräck emellanåt sedan de två symptomfria dagarna infördes på förskolan. Är snoret grönt en morgon är hela den veckan bränd. Addera en sjuk partner till ekvationen så har ni en rejäl ni-vet-vad-macka.

De senaste två veckorna har hela ACME Gruppen suttit i en H22-bubbla och manglat för allt vi är värda. Vi har aldrig missat en deadline förr och vi tänkte såklart inte börja nu heller. 

Med ett enormt stöd från vänner och familj, en dedikerad och outtröttlig projektledare på beställarsidan (hatten av till dig Peppe!) och 100% fokus på kontoret (och några nätter framför datorn hemma) lyckades vi gå i mål några timmar innan deadline. Eufori!

Så vad lärde vi oss?

En hel del faktiskt. Eftersom vi gått igenom timmar av material med samtal om teknik, innovation, medskapande, stadsutveckling, grön energi och framtidsvisioner har vi ändå fått en lite mer hoppfull bild kring samhället i stort. Den positiviteten har med säkerhet även smittat av sig på oss när vi jobbat. Så här i efterhand kan man bara älska det. Humlor ska tekniskt sett inte kunna flyga. Ändå lyfter dom från marken. Allt går om man bara vill.

Utöver det vill vi lämna dela med oss av några punkter som är väsentliga när trycket är högt:

  1. Ta aldrig ut en vinst i förskott, ha en mental problembuffert redo och räkna med att något lär gå snett. Är du förberedd mentalt blir bakslaget inte lika tufft.
  2. Svara inte på mail när du är stressad. Andas, läs mailet en gång till och håll god ton. Andra sidan är med säkerhet också stressad.
  3. Rätt person på rätt plats. Alla delar av ett jobb är inte dödskul. Men med rätt person på rätt plats, och med en del pepp, är ni snabbare ur motvinden. Dalarna är djupa men topparna är högre!
  4. Prata med varandra. Gnäll leder inte till någonting annat än negativitet. Klagomål kan däremot vara nyttiga. Klaga, lyft problemet, och fokusera därefter på att hitta lösningen.
  5. Ge aldrig (aldrig, aldrig) upp. Ni klarar mer än ni tror.

Mer om projektet hittar ni här i caset eller på h22.se